Velký, větší, největší…

Stejně tak jako architektonické navrhování sleduje určité trendy, i materiály a technologie se stále vyvíjejí. Aktuální trendem roku 2017 jsou velkoformátové obklady a dlažby. Ve velikostech až 160 × 320 cm, tedy před několika lety zcela nemyslitelných. Využijte je pro svou práci a kreativu.

Výrobní technologie v oblasti obkladů a dlažeb za poslední roky pokročily výrazně dopředu, a jak ukazují odborná setkání i zprávy od renomovaných výrobců, půjdeme dál cestou naznačenou v titulku. V architektuře a interiérovém designu teď letí velké formáty. A když říkáme velké, myslíme opravdu velké! Až 160 x 320 cm.
Pro práci architektů v interiérech, ale i při venkovním použití tyto velkoformátové materiály přinášejí nové možnosti, výrazný estetický potenciál a v neposlední řadě i technologické výhody.

Luxusní vzhled kamene ONIX podtrhne vysoký lesk a množství rozdílných grafik velkoformátových dlaždic bez rušivých spár. Kromě desek ve velikosti 320 × 160 cm jsou k dispozici dlaždice 120 × 240, 160 × 160, 120 × 120, 80 × 160, 80 × 80, 60 × 120 a 60 × 60 cm.

Od přírodních kamenů k terazzu

Během minulého roku se výrobní (kontinuální) linky poslední generace staly standardem pro většinu předních výrobců v Itálii a letos na trhu dominují právě tyto velké formáty. A výrobci se doslova předhánějí, kdo představí víc druhů dekorů nebo různých povrchů. Vedou vzory přírodních materiálů: mramory, onyxy, travertiny, následují povrchy jako beton, stěrky, ale i dekory typu ocelový plech. Letošním hitem je bezpochyby velkoformátová dlažba s dekorem litého terazza.

Mozaikybigformat1bigformat2bigformat2bbigformat4bigformat5bigformat6bigformat7

Formáty pro každé použití

Velkoformáty se vyrábí ve dvou standardních tloušťkách: 6 a 9 mm. Někteří výrobci nabízí i 12 mm, tato tloušťka je určena hlavně pro desky na kuchyňské linky. Maximální formáty jsou: 160 × 320 cm pro tloušťku 6 a 9 mm, pro desky silné 12 mm, které jsou určené pro kuchyňské linky, je to 120 × 360 cm. To vše až v pěti druzích povrchu: matný, leštěný, kladívkovaný až po různě hrbolatý.

Exteriérové použití

Na trhu se definitivně prosadily dlažby s tloušťkou 2 cm, určené na venkovní terasy a ochozy bazénů. Není třeba je lepit, usazují se na terče nebo přímo do podkladu – písek, štěrk, apod. Nejužívanější formáty jsou 60 × 60 cm a 40 × 120 cm, s dokonale protiskluzným povrchem.

Náš tip: Stáhněte si katalog velkoformátových dlažeb (pdf)

Newsletter

Nenechte si ujít každý měsíc náš newsletter a mějte přehled nejen o tom, co zde píšeme, ale i dalších zajímavých novinkách a akcích.



Hledáte podobný materiál?


Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články