Využití mozaiky v bazénech a wellness I.

Nejen pro domácí, ale i veřejné bazény a wellness centra lze využít obrovské materiálové a barevné možnosti, které skýtají moderní mozaiky. Na co si dát pozor? Jak mozaiku zakomponovat do prostoru a dodržet přitom všechny platné normy? Tady jsou odpovědi.

Veřejné (ale i domácí) bazény a wellness centra podléhají přísným normám, které mimo jiné stanovují parametry protiskluzovosti podlahových krytin. Někdy se setkáváme s tím, že je mozaika klasifikována jako umělecký výrobek, na který se žádné technické normy nevztahují. A tím se pak lze vyhnout normám, jinak obecně platným pro bazény a wellness.

Důležité pro všechny architekty a stavební inženýry, kteří tyto prostory navrhují, je ale postupovat v souladu s platnou stavební legislativou. Proto se nyní zaměříme na využití mozaiky a ukážeme, že tyto kreativní materiály lze využít jako podlahovou krytinu, plně v souladu s platnými normami. Jen musíte vědět, kteří výrobci mají platné certifikace.

Jedním z těch, kteří dnes určují trendy a mají všechny přísné certifikáty k dispozici, je španělský výrobce Hisbalit. Mozaiky této značky splňují všechny technické parametry normy UNI EN14411, i když pro skleněnou mozaiku tato norma není závazná, protože se týká keramických obkladů a dlažeb.
Hisbalit se certifikaci nevyhýbá a (na rozdíl od některých jiných výrobců) neustále zvyšuje náročné požadavky na technické parametry svých výrobků.

Nyní podrobně představíme konkrétní možnosti využití mozaiky v bazénech a wellness. Kromě běžných povrchů lesk a mat jsou ke všem barvám, formátům a tvarům (včetně koleček a hexagonů) mozaiky Hisbalit k dispozici dva druhy protiskluzného povrchu:
Protiskluz třídy B je vhodný pro:
– ochozy bazénů, plochy v okolí bazénů, které jsou občas mokré
– všechny plochy, kde se chodí mokrou nohou, což jsou sauny a wellness prostory
– veřejné sprchy a schody
– vodorovná dna bazénů o hloubce vody do 80 cm
– dna bazénů se sklonem do 8° a hloubkou do 135 cm
Protiskluz třídy C je vhodný pro:
– dna bazénů se sklonem nad 8° a hloubkou do 135 cm
– stupně, startovací plochy, nášlapné plochy toboganů a schodišť do vody

Oba výše uvedené protiskluzy jsou k dispozici nejenom pro jednobarevnou mozaiku 2,5×2,5 cm, ale i:
• mozaiku s kovovým efektem
• směsi standardní i na zakázku
• gradace standardní i na zakázku
• dekorace standardní i na zakázku
• méně obvyklé formáty jako jsou kolečka a hexagony

Pro každou kolaudaci – a platí to zejména zejména pro veřejné prostory, wellness a bazény – jsou požadované atesty na protiskluznost pro všechny plochy pochozí mokrou nohou. Specialisté FIN GRES mají nejen lety prověřené know-how k této problematice, ale i všechny potřebné certifikát a atesty. Projektujete-li bazény nebo podobné prostory, nenechte se limitovat v kreativním návrhu, zároveň ale mějte na paměti bezpečnost navrženého řešení. Mozaiky španělské značky Hisbalit, kterou na českém trhu zastupuje právě FIN GRES, samozřejmě všechny zmiňované atesty a certifikáty má. Využijte naše bezplatné poradenství a pomoc při přípravě projektu.

Náš tip: Zajímavé realizace z oblasti obkladů, mozaiky a jejich využití najdete na www.fingres.cz.
Zeptejte se nás, jak využít mozaiky pro váš kreativní návrh bazénu nebo wellness.
Reference: Wellness Hodonín

Mozaika HisbalitMozaika HisbalitMozaika HisbalitMozaika HisbalitMozaika HisbalitMozaika HisbalitMozaika HisbalitMozaika Hisbalit

Newsletter

Nenechte si ujít každý měsíc náš newsletter a mějte přehled nejen o tom, co zde píšeme, ale i dalších zajímavých novinkách a akcích.



Hledáte podobný materiál?


Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články