Protiskluznost v hotelovém provozu

Hotelové podnikání v posledních letech v ČR setrvale stoupá a wellness centra, bazény a sauny budou i nadále přibývat. Na co si dát pozor při zařizování těchto provozů? Jakou zvolit dlažbu?

Na začátek naší úvahy o trendech v zařizování hotelových wellness, saun a dalších prostor budeme citovat několik zajímavých čísel:
– Jen v roce 2016* se podle Českého statistického úřadu ubytovalo v hromadných ubytovacích zařízeních přes 18 miliónů hostů, kteří zde uskutečnili téměř 50 mil. přenocování (* čísla pro rok 2017 zatím nebyla zveřejněna).

– Příjezdový cestovní ruch se podílel na celkovém výkonu českého turismu téměř cca 60%. Znamená to přes 10 miliónů cizinců, kteří mimo jiné srovnávají kvalitu poskytovaných hotelových služeb se zahraničím.

– Zvýšila se průměrná obsazenost lůžek v hotelích a podobných zařízení, která překonala hranici 45%.

Udržitelný růst cestovního ruchu je možné předpokládat zejména ve vybraných destinacích České republiky, ve kterých jsou dlouhodobě systémově vytvářeny podmínky, nebo je jejich atraktivita v mezinárodním měřítku dlouhodobě vysoká. Mezi tyto destinace bude patřit i nadále Praha, vybraná místa UNESCO nebo některá lázeňská místa,“ říká k rozvoji lázeňství a hotelového podnikání u nás Zdeněk Tůma, bývalý guvernér ČNB a nynější partner poradenské společnosti KPMG.

Wellness je trend
Hotelová wellness centra, bazény a sauny jsou nejrychleji se rozvíjejícím segmentem a velkou přidanou hodnotou hotelových a ubytovacích provozů.

Jako zkušený dodavatel obkladových materiálů, dlažeb a mozaiky jsme za dvacet let praxe realizovali nejen velká veřejná wellness centra a akvaparky, ale také celou řadu hotelových bazénů, saun nebo privátních wellness center. Můžeme proto shrnout know-how i důležité aspekty, které je třeba brát v potaz při zařizování hotelových interiérů dlažbami, obklady a mozaikami.

V únorovém miniseriálu Obloženo.cz se zaměříme na materiálové tipy právě pro veřejná ubytovací zařízení. Dotkneme se nejen popisu správných technických parametrů pro obklady, dlažby, mozaiky, ale i problematiky bezpečnosti provozu, především z hlediska protiskluzných opatření a norem, které platí ve veřejných prostorách. Představíme také zajímavé realizace v České republice i v zahraničí.

Obložit a neuklouznout
Podle zprávy Státního úřadu inspekce práce z roku 2014 je přibližně 25% celkové pracovní úrazovosti v zemích Evropské unie zapříčiněno pracovními úrazy vzniklými při uklouznutí či zakopnutí. Při zařizování wellness ve veřejně používaných prostorách, což nemusí být jen zmiňované wellness provozy, ale i lobby, recepce a chodby hotelů, nepodceňujte hodnoty protiskluznosti podlah a vždy dodržujte všechny platné normy.

Jak vybrat povrch podlahy, aby nebyl kluzký a byl bezpečný, je velmi složité. Vybraný design, který se nám líbí u keramických dlažeb, mnohdy nemusí splňovat požadavky norem a předpisů na protiskluznost pro daný prostor. V České republice se metodika posuzování keramických dlažeb popisuje jako evropská Technická specifikace CEN/TS 16165 v ČSN 72 5191 a ČSN 74 4505. Protiskluzovou dlažbu pak popisuje Vyhláška MMR 268/2009 Sb. a odkazuje v požadavcích na protiskluznost podlah na příslušné normy např. ČSN 74 4505 – Podlahy.

Pozor na normy
Protože problematika protiskluznosti je poměrně rozsáhlá, jen ve stručnosti shrneme: podlahy a povrch pochozích ploch části staveb určených pro veřejnost musí mít podle dané normy součinitel smykového tření nejméně 0,5 nebo hodnoty výkyvu kyvadla nejméně 40 nebo úhel kluzu nejméně 10°. Do této kategorie pak spadají i veřejné terasy, balkóny, lodžie apod. V případě, že tyto prostory nejsou kryté před deštěm, musí splňovat podmínky i při mokrém povrchu.

Kritéria protiskluznosti jsou u části staveb užívaných veřejností, kde je možné stát nebo chodit bosou nohou za mokra (např. ochozy okolo bazénů, sprchy, dna v neplaveckých bazénech s hloubkou menší než 80 cm, v neplaveckých bazénech s vlnobitím, schody vedoucí do vody maximálně 1 metr široké opatřené oboustrannými madly, schody mimo bazény), následující:

– úhel skluzu nejméně 18 °. Povrchy podlah, kde je možno stát nebo chodit bosýma nohama a které nemohou být zkoušeny metodou úhlu kluzu, musí vykazovat hodnotu výkyvu kyvadla za mokra nejméně 45.
Pokud si nejste jisti, jak postupovat při výběru správné dlažby, mozaiky nebo obkladu z hlediska aplikace těchto norem, kontaktujte nás, rádi vám poskytneme odborné poradenství. Na konkrétních příkladech staveb, realizovaných v České republice vysvětlíme, jak přesně postupovat.

Náš tip: Vždy používejte protiskluzné mozaiky nebo dlažby všude, kde se v hotelovém nebo wellness provozu chodí mokrou bosou nohou. Vyzkoušejte například protiskluzné mozaiky a dlažby Hisbalit.

Protiskluznost v hotelovém provozuProtiskluznost v hotelovém provozuProtiskluznost v hotelovém provozuProtiskluznost v hotelovém provozuProtiskluznost v hotelovém provozuProtiskluznost v hotelovém provozuProtiskluznost v hotelovém provozuProtiskluznost v hotelovém provozu

Zdroje: Český statistický úřad; Trend Report 2017, vydala Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Newsletter

Nenechte si ujít každý měsíc náš newsletter a mějte přehled nejen o tom, co zde píšeme, ale i dalších zajímavých novinkách a akcích.



Hledáte podobný materiál?


Líbí se Vám článek?


Podívejte se na další články